Clamydia | wat zijn de oorzaken, symptomen en de behandeling

Clamydia | wat zijn de oorzaken, symptomen en de behandeling

Chlamydia symptomen en de behandeling ervan


 Heb je Chlamydia opgelopen en ben je op zoek naar het beste medicijn om chlamydia te verhelpen?

Maar laten we eerst eens bekijken wat chlamydia precies is voordat je overgaat tot het kopen van een medicijn om de opgelopen chlamydia te bestrijden. 


Hoe krijg je Chlamydia ?

Chlamydia is een SOA ( Seksueel Overdraagbare Aandoening die wordt veroorzaakt door de Chlamydia Trachomatis bacterie en wordt vooral overgedragen tijdens onveilige seks. Je kunt deze bacteriële infectie opdoen tijdens o.a. vaginale seks, anale seks en orale seks. Behandel deze aandoening direct nadat je hebt ontdekt dat je geïnfecteerd bent geraakt aangezien chlamydia ook overgedragen kan worden van moeder op het ongeboren kind waardoor er problemen bij het kind kunnen ontstaan.


Symptomen van chlamydia

Elk jaar krijgen ongeveer 18000 Nederlanders met chlamydia te maken. Hierdoor kan je gerust zeggen dat deze SOA de meest voorkomende SOA in Nederland is. Chlamydia is een lastig te herkennen SOA. Ongeveer 5 op de 10 mannen vertonen geen symptomen en heeft dus geen idee dat ze met chlamydia besmet zijn. Maar ook bij vrouwen is het lastig om chlamydia te ontdekken. Ongeveer 8 van de 10 vrouwen ervaren geen symptomen.

Chlamydia besmet de slijmvliezen van de plasbuis, de anus, de keel of je baarmoederwond.

Doordat maar weinig mensen last hebben van de symptomen is het dus heel denkbaar dat deze SOA overgedragen wordt zonder dat je er erg in hebt. Zeker wanneer er veel wisselende partners in het spel zijn is het van belang jezelf regelmatig te laten testen op chlamydia en andere SOA’s zoals bijvoorbeeld Syfilis en Gonorroe.

Wanneer je wel symptomen hebt heb je vooral last van afscheiding, pijn bij het plassen en een branderig gevoel. Deze symptomen komen zowel bij mannen als ook bij vrouwen voor.

Vrouwen kunnen buiten de bovenstaande symptomen last krijgen van meer vaginale afscheiding dan normaal, pijn of een branderig gevoel tijdens het vrijen, bloedverlies tijdens of na het vrijen terwijl je niet ongesteld bent, jeuk bij de anus, afscheiding bij de ontlasting, diaree en eventueel een bekkenontsteking.

Bij mannen komt ook regelmatig een bijbalontsteking en afscheiding uit de penis voor als symptoom.


Wat zijn de gevolgen van een besmetting met Chlamydia ?

Wanneer je een chlamydia besmetting hebt opgelopen is het van belang om zo snel mogelijk met medicijnen deze bacteriële infectie te lijf te gaan. Wanneer je dit niet doet is de kans zeer groot dat je eventuele bedpartners besmet en kan je last krijgen van PID en onvruchtbaarheid. Dit komt zowel bij mannen als ook bij vrouwen voor.


Hoe wordt de diagnose gesteld ?

Natuurlijk kan je altijd bij je huisarts terecht om de diagnose chlamydia te laten stellen. Wanneer je jonger bent dan 25 of wanneer je in een risicogroep valt ( denk hierbij aan sexwerkers of  mannen die seks hebben met mannen ) kan je ook bij de GGD terecht.

Wanneer je niet naar de GGD wilt gaan of een bezoek aan je huisarts wilt afleggen zijn er ook zelftests online beschikbaar die gemakkelijk en snel een diagnose kunnen stellen. Hou er wel rekening mee dat een eventuele besmetting met chlamydia soms pas 3 weken na de besmetting duidelijk vast te stellen is !


Hoe behandel je chlamydia ?

Het belangrijkste is natuurlijk om SOA’s te voorkomen door het gebruik van condooms. Maar heb je onverhoopt toch chlamydia opgelopen dan kan je dit bestrijden door het gebruik van antibiotica. Meestal word dan Azitromycine voorgeschreven. Aangezien een besmetting van welke SOA dan ook ernstige gevolgen kan hebben is het altijd belangrijk om je bedpartners in te lichten en hun te overtuigen dat zij zich ook laten testen. Om de chlamydia snel en doeltreffend te behandelen neem je 1 x een dosis van 1000 mg Azitromycine  in.


Kan ik Azitromycine kopen zonder recept ?

Het verkrijgen van Azitromycine zonder recept is mogelijk. Bij Anabolenspul.nl kan je Azitromycine bestellen en word deze discreet bij je afgeleverd.


Nuttige informatie :

Wikipedia

Zorg.nu

Huisarts.com

RIVM

Gezondheidsplein