Slaapmiddelen

Steeds vaker krijgen wij vragen van mensen met slaapproblemen en welk slaapmiddel of slaapmiddelen ze het beste kunnen gebruiken. In dit artikel proberen wij wat meer inzicht te geven over medicatie voor slaapproblemen.

Het is al jaren bekend dat het gebruik van tablet of smartphone slapeloosheid kan veroorzaken. Het is echter nog niet zo heel bekend dat je door het gebruiken van je smartphone of tablet ook last kunt krijgen van stress en daarnaast geestelijke en lichamelijke ongemakken kunt opdoen. Door al deze problemen kan het voorkomen dat je slecht kunt slapen en doordat je slecht kunt slapen is juist weer de kans groot dat de symptomen verergeren.

Wanneer je dan naar je huisarts gaat voor je slaapproblemen zal deze als eerste kijken naar je lichamelijke en geestelijke gesteldheid voordat je huisarts medicatie zal voorschrijven. Ook horen we ook regelmatig dat de huisarts zonder enig onderzoek als oorzaak van slaapproblemen stress als hoofd oorzaak aangeeft. Vaak krijg je dan het advies om te ontspannen en om bijvoorbeeld te gaan sporten om zo je hoofd leeg te maken en goed moe te zijn zodat je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Jammer genoeg is gebleken dat dit niet altijd een oplossing biedt.

Medicatie tegen slapeloosheid

Wanneer ontspannen en sporten niet helpen kan er door de huisarts medicatie tegen de slaapproblemen voorgeschreven worden. Dergelijke slaapmiddelen hebben vaak een (spier)ontspannende werking.

Deze medicatie tegen slapeloosheid vallen onder de groep benzodiazepinen. Benzodiazepinen zijn geneesmiddelen welke een ontspannende en een rustgevende werking hebben. Deze middelen worden al sinds de jaren 60 veelvuldig voorgeschreven maar worden niet enkel voorgeschreven bij slaapproblemen maar ook bij paniekaanvallen, angst, epilepsie, angststoornissen of andere problemen.

Bijwerkingen van Benzodiazepinen

Alle medicijnen die onder de benzodiazepinen vallen vlakken de emoties van de gebruikers af. Hierdoor ervaar je meer innerlijke rust maar wat ook wel als nadeel wordt ervaren is dat de benzodiazepinen ook de positieve emoties kan afvlakken. Verder is de kans groot dat de gebruiker een verslaving oploopt door het gebruik van benzodiazepinen. Er wordt dan ook vaak geadviseerd om bij angst en spanning niet langer dan 2 maanden gebruik te maken van dit soort medicatie.

Onrust en angst

Doordat de medicatie die onder de benzodiazepinen vallen kalmerend werken worden ze vaak bij stress, zenuwen, angst en angststoornissen voorgeschreven. Deze medicatie werken het beste wanneer de patiënt continue spanning of angst ervaart. Wanneer je last hebt van paniekaanvallen is het beter om geen benzodiazepinen te gebruiken.

Kort werkende of langwerkende slaapmedicatie ?

Er zijn verschillende soorten slaapmiddelen op de markt verkrijgbaar. Je kunt deze slaapmiddelen indelen in 2 groepen, de kort werkende slaapmiddelen en de langwerkende slaapmiddelen. Wanneer je medicijnen wilt nemen voor je slaapproblemen is het dus van belang om goed te kijken wat voor soort slaapmedicatie je nodig hebt.

Zodra je last hebt dat je niet goed kunt inslapen kan je een slaapmiddel gebruiken die maar kort werkt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld : Temazepam, Zolpidem en Zopiclon.

Wordt je juist s ’nachts vaak wakker kies dan voor een slaapmiddel die lang werkt zoals Diazepam, Lorazepam en Oxazepam.

Bijwerkingen

Slaapmedicatie heeft niet alleen voordelen wanneer je ze gebruikt maar er kunnen ook een aantal bijwerkingen optreden. Een aantal van deze bijwerkingen zijn:

  • Overdag ervaar je een suf gevoel
  • Je reageert minder snel dan gebruikelijk
  • Je kunt jezelf moeilijker concentreren
  • Het wordt lastiger om dingen te onthouden
  • Je kunt een somber gevoel ervaren
  • Het komt voor dat je vaker hoofdpijn hebt en duizelig bent
  • Je vergeet vaker dingen
  • Soms minder zin in vrijen

Verslaving en slaapmiddelen

Wanneer je voor een langere periode slaapmedicatie gebruikt bestaat er de kans dat je verslaaft raakt aan het middel dat je slikt. Over het algemeen kan je aannemen dat het niet verstandig is om meer dan 14 dagen achter elkaar slaapmedicatie te gebruiken om een verslaving te voorkomen.

Alcohol, drugs en andere medicijnen

Over het algemeen is het gebruik van alcohol bij alle medicijnen af te raden. Het is een bekend gegeven dat wanneer je alcohol gebruikt de bijwerkingen van slaapmiddelen aanzienlijk toenemen. Maar ook het gebruik van drugs en andere kalmeringsmiddelen verergeren de bijwerkingen.

Wanneer je op zoek bent naar goede middelen om in te slapen of om goed te kunnen doorslapen kan je met een gerust hart slaapmedicatie gebruiken. Maar zoals eerder gezegd gebruik het slaapmiddel niet elke dag of langer dan 2 weken achter elkaar.

Heb je nog meer vragen over onze medicijnen/ Neem dan gerust contact met ons op.